CD release: Unleash The Archers – Apex

BlackBackgroundPromoHR

UNLEASH THE ARCHERS – APEX

 

Brittney Slayes – Zang

Scott Buchanan – Drum

Grant Truesdell – Gitaar, zang

Andrew Kingsley – Gitaar, zang

Nikko Whitworth – Bas

Meer info op www.unleashthearchers.com of www.facebook.com/UnleashTheArchers

 

Op dit nieuwe album staan deze 10 tracks:

1. Awakening

2. Shadow Guide

3. The Matriarch

4. Cleanse The Bloodlines

5. The Coward’s Way

6. False Walls

7. Ten Thousand Against One

8. Earth And Ashes

9. Call Me Immortal

10. Apex

 

713_UTA_CMYK

 

“Unleash The Archers” is een explosieve cocktail. Tijdens een interview eind vorig jaar (Interview), vertelde Brittney dat er een nieuwe cd zat aan te komen. Deze nieuwste creatie werd op 2 juni uitgebracht en staat bol van de doordringende melodieën, strakke riffs en solo’s maar het meest kenmerkende zal wellicht haar krachtige stem zijn, waarmee ze met dit vierde album de lat terug iets hoger wist te leggen. Het album werd in een zestal maanden geschreven en slechts in drie weken opgenomen. Brittney, die trouwens alle teksten zelf schrijft, vertelde onlangs nog dat de basis van nummers meestal gezamenlijk gemaakt wordt en dat elk dan zijn eigen muziek uitwerkt. Pas dan wordt ieders inbreng gecombineerd om samen het nummer af te werken.

 

Op de CD treffen we een 10 tal nummers aan, samen goed voor 60 minuten. Dit wil zeggen dat we enkele langere nummers mogen verwachten.

 

“Awakening” is het eerste nummer en zet meteen de toon. Na een rustige intro schieten de riffs langs je oren, gespekt met de vocale uithaalkunstjes van Brittney. Het catchy nummer spint lekker op en een bonkende drum doet de bpm-meter serieus naar zijn maximum drijven. Ook het vingervlugge gitaarwerk deed menigmaal mijn wenkbrauwen fronsen. Niettegenstaande dit krachtige nummer meer dan 7 minuten de CD op gang trekt, mocht het voor mij nog langer duren.

 

Dit tempo wordt trouwens in “Shadow guide” aangevuld met grunts en een vettige solo. De achtergrond koortjes geven diepte aan het nummer. Dat de nummers muzikaal allemaal erg goed in elkaar zit, kunnen we in “The Matriarch” nogmaals bewonderen. Zalig hoe je na onbewust zit mee te zingen “Freedom doesn’t exist, you can’t resist”. In dit lied ontmoet The Matriach voor de eerste keer en na lang wachten The Immortal. Ze is kwaad en ongeduldig, maar weet dat haar ritueel voor onsterfelijkheid nabij komt. Van deze track kwam op 7 mei een videoclip uit.

 

Wie intussen nog niet opgevallen zou zijn dat Brittney serieus krachtig kan uithalen, kan dit in “Cleanse the bloodlines” meerdere keren ondervinden. Het is een erg beladen en zwaar nummer met achtergrondkoor wat alles een dramatische tint geeft. Gitarist Andrew Kingsley heeft het grootste deel van dit nummer geschreven tijdens zijn vakantie. Op 8 april kwam ook van dit nummer al een videoclip uit.

 

 

“The Cowards’s way” is dan weer een pareltje van catchy vocals afgewisseld met vlijmscherpe gitaarsolo’s. Daarmee zijn we al de helft van de CD voorbij en dus tijd om het wat rustiger aan te doen. Daarvoor is deze power ballad – metal track “False walls” een 8 minuten durende adempauze. Opnieuw catchy maar telkens dat ruige en krachtige kantje dat Brittney ’s handtekening op het nummer zet. “Ten Thousand aganist one” is dan weer een meer progressief nummer, dat opnieuw het vocale bereik van deze zangeres in de kijker zet. De interactie met het koor tijdens de drumsessie is een opvallende passage die het nummer wat tempo doet afnemen, om terug harder verder te gaan.

 

“Earth to Ashes” is het enige nummer met rustige intro, die ons doet vermoeden dat we een rustig nummer zullen te horen krijgen. Dat was zonder de Canadese gitarenplukkers gerekend, want hun snoeiende gitaren doen ons daar plots anders over denken. Alweer krijgen een uitdagende baslijn, bonkende drums en gitaarrifs een magische vorm. Zet daar de stem van Brittney bovenop en we hebben een zoveelste krachtige prachtcompositie. Dit alles samen met de sublieme gitaarsolo laten mij deze powermetaltrack tot de beste van de schijf bestempelen en ik hoop haar deze ooit nog eens live te kunnen horen zingen.

 

In “Call me immortal” brengt een theatrale bombastische intro ons een uptempo nummer met zalige riff. De titeltrack “Apex” is tevens de afsluiter van de CD. De rustige intro wordt gewisseld door een laatste demonstratie van hoe je anno 2017 een goed nummer in elkaar steekt.

UTA_Logo_FlatGold

Besluit:

Met dit concept album hebben ze de donkere boodschap overgebracht van de protagonist “The Immortal” die op zoek was naar de antagonist “The Matriarch”, om haar zonen te vinden en hen naar haar te brengen. Zo kan ze hen in een ritueel vermoorden om onsterfelijkheid te bereiken. Een samensmelting van gitaarriffs, achtergrond koortjes, vernuftige baslijnen en drum creëren een mooie epische sfeer. Je wordt meegetrokken in een woedend episch verhaal, waar je van begin tot eind kan genieten van een samenspel van een van de sterkste genres van hedendaagse metal. Met Bruce Dickinson en Rob Halford als muzikale voorbeelden weten we een beetje waar Brittney de mosterd haalt, maar het blijft een indrukwekkende zangeres! Deze band is slechts 10 jaar bezig en al zo’n niveau bereikt, ronduit indrukwekkend.

 

Persoonlijke score: 9/10

 

Met dank aan Claudia Steinlechner – Napalm Records

Andy Maelstaf