Melted Space – Darkening light – CD review

Melted Space – Darkening light

Melted Space is een project waarin Pierre Le Pape de combinatie van filmmuziek, elektronische muziek en metal zijn eigen vorm geeft. Aan zijn nieuwe album vol verrassingen werkten een ganse reeks vocalisten aan mee, onder andere Clémentine Delauney van Visions Of Atlantis en Jeff Scott Soto . “Darkening Light” werd opgenomen en gemixt in Frankrijk door François-Maxime Boutault en gemasterd door Alan Douches op West West Side Music in New York. Het artwork is van Adrien Bousson.

“The void before” is een instrumentale intro die een brug legt naar “Newborns”, waar een ganse reeks zangers en zangeressen de ene na de andere verrassing brengen. Zo horen we een hoge klassieke vrouwelijke stem op een metalritme, daarna een mannelijke en vrouwelijke cleane stem op rustigere begeleiding. Ook “The meaning of this place” is een uniek nummer, een uptempo dubbele bassdrum domineert het ritme. De melodieuze gitaarbegeleiding in dit nummer staat in schril contrast met fragiele solozang.

Idem is “From the beginning to the end” waar het tempo ook erg hoog ligt. Grunts worden met verschillende vocalen gemengd. “The dawn of men (I’m alive)” is een melodieus uptempo nummer met mannelijke zang, onderbroken met een rustiger tussenstuk met erg hoge vrouwelijke zang, cleane vrouwelijke zang, grunts, mannelijke zang, … Je moet het horen om te snappen. Om nog maar te zwijgen van de ritmewissels die ook in “Trust in me” schering en inslag zijn. “Man and future”  bevat vele arrangementen maar een ultra drumsessie valt op. Ook in “Missing Creed” en “Fallen world” staan melodie en samenzang van diverse zangeressen centraal.

Deze productie omschrijven is zo goed als onmogelijk. Er zitten zoveel stijlen, tempo’s, zangers en zangeressen, … gecombineerd in 1 album. Magistraal hoe alles zo mooi in elkaar vloeit en onder de vlag van metal opera op de luisteraar afgevuurd wordt.

Zangers / zangeressen:

Catherine Trottmann – Chaos

Clémentine Delauney (Visions of Atlantis, Exit Eden) – Harmony

Sakis Tolis  (Rotting Christ) – Time

Pierre Le Pape – Space

Ailyn Giménez Garcia (Sirenia) – Earth

Lucie Blatrier – Water

Guillaume Bideau (Mnemic, Scarve) – Air

Black Messiah – Fire

Øyvind Hægeland (Arcturus) – Death

Silje Wergeland (The Gathering) – Life

Jeff Scott Soto – Man

Mikael Stanne (Dark Tranquillity) – Lie

 

Promo Benelux: Hard Life Promotion

Mike de Coene: mike@hardlifepromotion.nl

www.hardlifepromotion.nl

www.facebook.com/mike.decoene

 

75/100

Andy Maelstaf