interview SPOIL ENGINE- verre van rotverwerwend.

DSC_0438

De Belgische formatie SPOIL ENGINE scheerde afgelopen zomer hoge toppen, met onder meer passages bij MASTERS @ ROCK en diverse metal venues doorheen België en Nederland. Maar in tegenstelling tot de naam zijn ze verre van rotverwerwend en sleutelen ze nog alle dagen aan de ‘motor’ om zichzelf te blijven verbeteren.

Niek Tourtois (zanger), het lijkt wel alsof jullie alle weken wel enkele concerten doen. Hoe houden jullie dat vol?
Niek: … Zijn we zo vaak op een affiche dan? (lacht) Wel, dat is altijd mooi. We spelen graag en veel, en het is een goede oefening voor als we serieuze tournees willen doen. Dan moet je bewust zijn van je grenzen en die blijven verleggen.


Het gebeurt vaak dat je de interactie met het publiek zoekt, en je het podium makkelijk wel eens achter je laat. Lukt dat wel altijd?
Goh, op kleine podia stap je er gewoon van af dus dat maakt het makkelijk natuurlijk. Toen we MASTERS @ ROCK deden was het een ander paar mouwen.  Daar was het niet meteen een goed idee er af te springen (grinnikt).  Maar wij zijn een band die energie willen delen met ons publiek, en dan wil je daar deel van uitmaken.


Tien jaar geleden zijn jullie begonnen met het avontuur, binnenkort een nieuwe plaat. Toch houden jullie de voetjes netjes op de grond.
Geloof me, wij willen liever niet gaan zweven. Vandaag de dag zijn bands vaker wegwerp-producten die je na één of twee nummers alweer vergeet. Dan wil je als band niet het slachtoffer worden van zulke valkuilen. De meeste bands vernieuwen zichzelf, wij willen hetzelfde blijven doen maar er een ‘go with the flow’ aan geven. En hoe beter door je als deel van je eigen publiek te gedragen?


Daarbij komt een lange kabel aan je microfoon niet altijd van pas.
(Grinnikt) ik doe graag al eens ongewoon, en hetgeen je het meeste tegen komt is dat mensen er maar staan. Ik duw ze niet alleen een mike onder de neus, ze moeten ook nog eens mij en de kabel rond zich ervaren. En dan ja… Vallen of bewegen, ik heb weinigen voor optie 1 zien gaan (lacht)DSC_0400


Ook met je medemuzikanten. De chemie tussen de gitaristen en jezelf is bij momenten haast tastbaar.
En we doen niets geënsceneerd. We zijn grappenmakers en zo hebben we het graag. We zijn niet rotverwend en willen ook zo niet overkomen. Dan wil je graag een menselijk en spontaan imago kunnen delen. En als er een moshpit bij kan, is dat altijd een leuke bonus (lacht).

Maar toch moet er ook aan de nummers geschreven worden.
Je kan niet jaren de zelfde muziek blijven zingen. Dat komen de mensen makkelijk beu en wijzelf natuurlijk ook. Maar dan ga je die honger moeten kweken. En dus doen we niet zomaar een album of een single, maar doelbewust brengen we nieuws wanneer de tijd daar rijp voor wordt geacht.
En verder, is het enjoy the show and bang your head.

Het publiek zal je er even dankbaar voor zijn
Hopen we. Zoniet, ja dan moeten we een andere act verzinnen (lacht)!

Interview: Dieter L. – Photo: Nancy B.C. voor Rock-Pix Media.

http://www.spoilengine.com/

[youtube id=”JTX6N9H5PMA”]