CYGNUS ATRATUS en interview met zanger Filip Lemmens.

Cygnus Atratus : Erik Callaerts (Guitar), Benny Vercammen (Bass) en Kjell De Raes (Drums) Filip Lemmens (Vocals)

CYGNUS ATRATUS

en interview met zanger Filip Lemmens.

Anno 2018, op de aller heetste dag van de zomer hadden we een photo-shoot met Progmetal band ‘CYGNUS ATRATUS’.
De band en bestaat uit leden van Cygnus, Omega X, WhiteFang, en Royal Jake met o.a. Erik Callaerts (Guitar), Benny Vercammen (Bass) en Kjell De Raes (Drums) en is momenteel nog niet zo bekent.
De enige persoon die we kennen uit de vierkoppige formatie is Filip Lemmens (aka Flype), de ex-frontman van ‘Fireforce’ en ‘Double Diamond’.

We werden uitgenodigd op een verlaten fabrieksterrein te Noeveren bij Boom. De oude steenbakkerij staat bekend als mooie ‘Urbex locatie’. Helaas is er de laatste tijd veel passage van jeugd geweest die het niet hebben kunnen laten om de boel er in de fik te steken!
Doordat de toegang niet versperd was begaven we ons op de site. Het duurde echter niet lang of we werden op heterdaad betrapt door de eigenaar van het pand samen met enkele projectbeheerders en ondernemers die plannen maken om het gebouw te slopen …
Ons 7-koppig team werd erop gewezen dat we niet welkom waren, en prompt naar ‘het gat van de timmerman’ verwezen. Volgens ‘de kravatdragers’ was het namelijk onverantwoord om er te vertoeven, daar het gebouw op instorten staat.

Gezien onze opdrachtgever, Filip Lemmens, rustig op de heren toestapte en hen uitgelaten aansprak over de bedoeling van ons verblijf had hij, in een mum van tijd, de heren overtuigd en begonnen ze met het uitwisselen van hun naamkaartjes. De foto-shoot mocht gewoon doorgaan! Verbaast keken we elkaar aan en dachten, hoe speelt hij het klaar.

Tijdens de sessie werden verschillende stunten uitgehaald, waardoor er in enkele uurtjes een mooie fotoreeks tot stand kwam. De sfeer was zeer gemoedelijk, vol met grappige smoelen en gewaagde aerobics. Op de laatste locatie kwam er daadwerkelijk een betonnen stuk los van het plafond en plofte met een hels kabaal niet zo ver van ons neer. Iedereen verstijfde door het vreselijke kabaal en besefte dat we geluk hadden gehad.

Het leek wel of de oude fabriek ons wilde zeggen dat het tijd was om te gaan, en het verleden te laten rusten, met een voldaan gevoel en bijhorend fluitdeuntje zijn we, na een kort intermezzo, gegaan zoals we gekomen waren – in alle vrede.

Tijd voor een verfrissing (pintje graag) en een openhartig gesprek met de nieuwe frontman. Gezien Filip in een nieuwe avontuur was gestapt leek het ons niet meer dan logisch om deze geweldige frontman even bij het nekvel te nemen en het vuur aan de schenen te leggen.
SO BEWARE!Interview

1. Dag Flype, eerst en vooral proficiat met je nieuwe uitdaging bij ‘Cygnus Atratus’.
Ik kom hierover zo dadelijk op terug.
Filip: Bedankt Frank – fijn om te horen en geen probleem.

2. Laat ons het eerst even hebben over Fireforce. Ik heb je vertrek bij Fireforce gelezen via je publicatie op je persoonlijke FB-pagina.
Uiteraard kon ik je beslissing begrijpen, zeker wat betreft het feit dat je wat meer tijd wenst te kunnen doorbrengen met je partner die multiple sclerose (MS) heeft een chronische ziekte waardoor ontstekingen zijn ontstaan in het centrale zenuwstelsel.
Hoe stelt je vrouw Sandra het momenteel Filip?
MS is een zeer ingrijpende ziekte, niet alleen voor de persoon zelf, maar ook voor de omgeving. Naast de geleidelijke uitval van verschillende lichaamsfuncties brengt de diagnose MS ook veel onzekerheid met zich mee – met ups and downs dus. Als Sandra me ergens vergezeld heeft ze zich daar dan ook helemaal voor opgeladen. Op een wandelstok na kan je (voorlopig en gelukkig) niet dadelijk iets merken als buitenstaander van het ziektebeeld. Soms hoor je dat dan weleens fluisteren evenals opmerkingen zoals “cinema” en “aanstellerij”.

3. Ik vernam dat je de bandleden niets had gezegd over je vertrek bij FF?
Dat ze het via een platform als Facebook moesten vernemen?
Hoe kun je dit verantwoorden na 30 jaar vriendschap als Metal Brothers onder elkaar?
Ik vermoed dat je refereert naar het interview dat Erwin Suetens heeft gegeven aan Erik Vandamme voor ‘Snoozecontrol’ op A’penMF, dat gepubliceerd werd op 20juli18 … (?)
Wel, naar dit interview wil ik zelf met veel plezier regelmatig terugkeren als bron.

In mailverkeer van mei 2017 vraag ik Erwin reeds om samen te zoeken naar een oplossing voor de Cd-opnames en -producties in Duitsland. Die hadden ons persoonlijk, vond ik, al veel geld gekost. Eveneens vond ik het toen al belangrijk, omdat mijn vrouw op pensioen werd gezet, om liever niet meer voor een langere tijd van huis te zijn.
Bijna een jaar verstreek er, waarvan de laatste 5 maanden in een zo goed als complete communicatiestop, zonder gevolg.
De diagnose MS bij Sandra dateert van 2002. De symptomen waren bij het laatste neurologische onderzoek weer verergerd. Ook dit zal ik waarschijnlijk nooit vermeld hebben?

Nu raad ik iedereen eigenlijk ten stelligste aan om het interview met Erwin te lezen want eigenlijk spreekt het helemaal voor zich. Fireforce is ‘zijn’ project dat enkel hij heeft opgestart, hij verwacht dus ook loyaliteit en inzet van diegenen die deel uitmaken van zijn line up. Dit zonder je muzikanten te betalen of een vergoeding te geven uiteraard maar wel in tegendeel hen nog naar sponsoring vragen om zijn project te financieren.
Met als gevolg 19 line-up wissels in 10 jaar! Hoe kan je dit blijven verklaren door steeds de schuld bij anderen te leggen?

Verder heb ik me jammer genoeg laten vangen en op stang jagen door een cynische cartoon die Erwin de virtuele wereld ‘als zogezegd grapje’ was ingestuurd. Nochtans een tactiek die ik hem ook al bij anderen had zien gebruiken. Ook ditmaal was de timing perfect en initieel duidelijk niet bedoeld voor mijn ogen…

Ik nam het persoonlijk op en heb hierdoor vervroegd, tegen de afspraak, op zaterdag 9 juni, reeds mijn vertrek bij de band publiekelijk aangekondigd via FB. Dit terwijl we hierover met de zijn allen op maandag 11 juni een vergadering hadden (die heeft plaats gevonden) met o.a. mijn vertrek op de agenda evenals het neerleggen van mijn bestuursfunctie bij vzw Combat Metal.

Maar niet getreurd, later op A’pen MF, heeft Erwin mij persoonlijk, niet zonder enige trots medegedeeld, dat 8 uur na mijn FB-post, hij al vervanging voor mij had – dit alles zonder ook maar iets van mijn nakend ontslag af te weten?

4. Ik vernam dat opnames van een nieuw album toch vlug 3 weken tijd in beslag nemen dus was er toch een strak schema in de studio “time is money”. Na ”Annihilate The Evil” zou er zo snel mogelijk een nieuwe schijf aan de wereld voorgesteld worden, had jij daar al voorbereidingen voor getroffen?
Het studio- en productieteam waarmee Fireforce werkt in Duitsland ligt op zo’n kleine 800 Km van bij mij thuis. Bij de 2 eerste full albums werd de deadline niet gehaald en moest ik, als zanger, die steeds op het laatste van een productie komt, tot 2x toe een verlengd WE terug naar de studio om de laatste zanglijnen in te blikken.

Neen, zoals Erwin zelf reeds aanhaalde in het interview, hij is componist en auteur van alle songs en daar zal niets of niemand iets aan veranderen. Hoewel ik mezelf meer als een performer dan als ‘échte muzikant’ beschouw, is Erwin plots ook erg sarcastisch geworden over wat mijn vocale bijdrage aan FF betreft (Bron interview ‘Zware Metalen’ door Yves Pelgrims op 07/08 – Citaat: ik trachtte alleen maar het ‘voorbeeld gekweel’ van Erwin na te zingen, had geen enkele eigen inbreng en was totaal fantasieloos). Enkel Erwin en drummer Christophe hadden al aan een gedeelte van de pre-productie gewerkt dit tot grote frustratie van de baas.

5. Was er dan toch al langer een haar in de Metal soap? Was je het al langer moe, of zocht je een goed excuus om je handdoek in de FF ring te werpen.
Kijk, wanneer je als componist ideeën hebt moet je schrijven, je hoeft uiteraard niet zitten wachten op een ‘writers-block’. Maar de nieuwe composities werden zomaar gedropt in de mailboxen van de muzikanten zonder dat er met een woord werd gerept over de modus operandi voor de opnames van de nakende CD.

Op 18 mei (7 mei had ik aangekondigd dat ik aan een side project deelnam) kwam dan toch eindelijk het verlossende antwoord van Erwin; ik citeer: “als ik een Cd ga opnemen zal het wel degelijk terug met hetzelfde team in Duitsland zijn, end of story… ik ga niet wat prutsen in huis, tuin en keukenstudio’s in België onder leiding van een halve zool die denkt te kunnen producen – hell no!” (einde citaat).

Moe neen, beu daarentegen – muziek, als hobby, hoor je samen te maken en moet vooral FUN blijven zonder jezelf ‘te au serieus’ te nemen.
Je maakt een financieel plan op en kijkt of iedereen daar zijn steentje kan in bijdragen.
Iemand die voorstelt, om het grootste deel voor zijn rekening te zullen nemen, zorgt nadien voor ongemak binnen de band als er over projecten met financiële impact moet beslist worden. Tot slot moet je ook nog voldoende tijd hebben en begrip krijgen zodat je met andere zaken, die voor jou belangrijk zijn, kan bezig zijn.

6. De producer zag blijkbaar in de studio een negatieve vibe hangen, was er toen al iets te merken volgens je mening? Hij zou zelfs de bestaande line-up niet echt meer zien zitten hebben, hoe reageer je daarop als je dit van je producer moet horen?
Haha, ja dat heb ik ook gelezen in het interview en even mijn wenkbrauwen gefronst.
Ik heb tijdens en na de opname (via Messenger) over de zang op het vorige album, veel complimenten gekregen van producer R.D. Liapakis. Nu, iedereen die deze man kent weet dat hij genoeg ballen aan zijn lijf heeft om dit aan iemand persoonlijk te zeggen. Ik heb niets vernomen.

7. De band heeft met ”Annihilate The Evil” mooie werk geleverd was je daar dan niet fier op of tevreden over?
LOL. Ik heb mij steeds bij elk project of bij elke band voor 100% gegeven.
Er is geen enkele officiële zangopname (geplaatst in de juiste tijdsgeest) waar ik niet fier over ben. Ook over “ATE” ben ik uiteraard tevreden.

8. Ik vernam via je afscheidspost op Facebook ook dat jullie overeengekomen waren, om toch nog enkele afscheidsconcerten te verzorgen waarbij jij uiteraard de vocalen zou doen. Maar plots staat iemand anders als frontman on-stage bij FF. En dan nog niemand minder dan Søren Adamsen van Artillery. Dat is toch straf, niet?
In mijn FB-post van 9 juni kan je lezen dat noch de band, noch organisatoren van geplande concerten, of officiële verplichtingen iets hoefde te vrezen. Ik was beschikbaar en zou dit ook blijven voor de rest van het lopende jaar. Dit werd nogmaals door mezelf benadrukt tijdens de vergadering van 11 juni.

Het eerstvolgende Fireforce concert was gepland op 16 juni waar ik nog de zanger was. Waarschijnlijk was de nieuwe toen nog niet klaar (?)
Op 21 juni ontvang ik een mail van Erwin dat mijn vervanger gekend is, en dat de nieuweling zo snel mogelijk actie wil met de band. Ik werd al bedankt voor de concerten met ‘Freedom Call’ op 30 juni en A’pen MF op 01 juli.
Het werd me duidelijk, dat door zelf ‘vroegtijdig’ mijn vertrek aan te kondigen, afscheid nemen van het publiek me niet meer werd gegund.
Ik heb dan maar tickets gekocht voor A’pen MF om naar Fireforce te gaan kijken (lacht).

De Deen Søren, die ik goed ken als collega zanger van bij het Griekse ‘Crystal Tears’, sinds onze EU-toer met hen in 2014, verzorgde op A’pen MF de vocalen bij FF. Na het concert kon ik hem spreken aan de FF Merch stand en daar wist hij me te vertellen dat hij nog niet had beslist om de nieuwe zanger te worden bij Fireforce (wat ook door Erwin wordt bevestigd in het interview). De band had hem gevraagd om over te vliegen en voor mij in te vallen. Vocaal definitieve exit van Filip Lemmens, maar uiteraard rekent de voorzitter van de vzw nog op mijn snelle en correcte afhandeling van de overzetting, evenals de hieraan verbonden functies, zodat deze op een mooie en gemakkelijke manier kunnen worden verdergezet.                                                                                                                                                   

9. Na je vertrek kwam meteen het tweede, namelijk dat van Thierry van der Zanden.
Blijkbaar was dit eveneens het moment voor Thierry om het slagschip te verlaten. De werkwijze van Thierry’s mededeling wordt ook in de media gebruikt, gezien het eerste bericht altijd als een bom inslaat waardoor het 2de minder inpak heeft. Mijn gezond verstand zegt me dat er meer aan de hand was, niet?
Haha, hoewel ik verdacht wordt Thierry gemanipuleerd te hebben om samen met mij Fireforce te verlaten, moet ik u helaas teleurstellen. Over de redenen en bedoelingen van Thierry kan ik u niets vertellen. Je zal het hem bij gelegenheid zelf eens moeten vragen vrees ik. Behalve dat alle maatregelen die voor mij van toepassing waren ook voor hem golden en Thierry daardoor het hoofdstuk FF volledig heeft afgesloten.

10. Gezien er ex-members af en toe terugkomen en het verleden gewoon laten rusten, zou dit voor jou ook kunnen Filip?
Of is er teveel gebeurt om de brokken te lijmen en de 30 jarige vriendschap terug een kans te geven? Wat zouden de andere er over denken?
Mijn beslissing is niet zo simpel geweest als misschien mag lijken uit een banale FB-post.
Ik heb er nachten van wakker gelegen en was me er van bewust dat ik hierdoor 10 jaar van toewijding, muzikale hoogte punten, en financiële investeringen als Co-founder van Fireforce in één klap zou verliezen. Best emotioneel, geloof me.

Ik heb Erwin gezegd dat ik niet de vijand ben. Zolang Fireforce blijft bestaan en albums kan maken blijf ik voor altijd de zanger op de EP en de 3 eerste albums. Maar een terug keer naar de band zie ik niet gebeuren. Trouwens, terwijl Erwin het bedrogen en verraden slachtoffer speelt, is hij volgens mij eigenlijk de gelukkigste mens op aarde door mijn vrijwillig vertrek. Weer eentje die zijn plannen niet meer in vraag kan stellen of oppositie voert. Mijn overtuiging is dan ook dat Erwin eerst zal moeten doodvallen voor dat ik nog ooit een voet op een FF-podium zal mogen zetten. Voor alle duidelijkheid ik wens Erwin een lang en gezond leven toe hé (lacht).

11. CYGNUS ATRATUS een nieuwe uitdaging.
Ik begrijp dat je nog niet veel wil en kan loslaten over dit nieuwe project, maar hoe kwam je erbij om 180° te draaien en je meteen voor 100% te geven voor deze band? Had je geen andere band kunnen kiezen die enkele levels hoger zit, of was er geen gewoon geen andere aanbieding of interesse in je kunnen? Wat moeten we ons hier bij voorstellen?
Haha, zoals ik je daarnet al zei – ik geef me steeds voor 100% of ik stop ermee (lacht).

Op 01 april scrolde ik over mijn FB-tijdlijn en zag een advertentie van de band ‘Cygnus’ die opzoek waren naar een Prog-Metal vocalist. Ik screende het ensemble en besloot om er zelf contact mee op te nemen. Het zou me de kans bieden om andere facetten van mijn stem te laten horen en dit vond ik erg interessant. De muzikanten zijn dan misschien iets minder gekend in het mainstream metal circuit maar hun ‘level’ is wel degelijk hoog. Jaren ervaring. Gitarist Erik is opgeleid in klassieke- en flamencogitaar en drummer Kjell is afgestudeerd aan het conservatorium en ‘Lemmens-Instituut’ waar hij een Master in muziek behaalde.

Ik heb, na een consensus over de voorwaarden, deze muzikale samenwerking op 07 mei aangekondigd bij FF. Hun verzekerd dat dit als ‘zij-project’ geen invloed zou hebben op mijn beschikbaarheid bij de band. FF was en bleef prio 1. 
Ondanks er veel muzikanten in verschillende projecten werken werd het mij echter niet in dank afgenomen.
All hell broke loose! Het is tot op heden nog steeds een doorn in het oog.

12. Ik veronderstel dat je in dit project toch ook wat energie moeten steken, kan je dat dan binnen een X-aantal maanden, jaren wel combineren met je gezinssituatie?
En terechte vraag die bij veel mensen op de lippen zal branden …

Ik heb aangekondigd dat ik ging stoppen bij Fireforce. De ambities van deze band zijn grenzeloos. De eis naar grote beschikbaarheid, de wil om snel opeenvolgende albums uit te brengen, buitenlandse verplichtingen, de vereniging besturen. Er werd me trouwens letterlijk gevraagd om mijn rol binnen de organisatie zelf eens in vraag te stellen.

In tegenstelling tot Erwin geloof ik niet dat je moet blijven bonken en bonken (ten koste van alles en iedereen) en er uiteindelijk weleens een deur zal opgaan. En ja, AC/DC speelt al meer dan 40 jaar dezelfde muziek, maar die muzikanten waren dan ook al beroemd in 1975! Als het bonken uitdraait op krampachtig opzoek blijven gaan naar wereldwijde erkenning of eeuwige roem op je 55 jaar dan wordt je uiteindelijk een karikatuur van jezelf.

Verder heb ik nooit aangekondigd dat ik zou stoppen met zingen!
Ik was al bij het toenmalige ‘Cygnus’ op het moment van mijn vertrek bij FF.
Hierdoor viel ik muzikaal niet in het spreekwoordelijke zwarte gat (lacht).

De medemuzikanten zijn rustige mannen en ‘down to earth’. No stress …
De werkwijze van ‘Cygnus Atratus’ kan je dan ook helemaal niet vergelijken met deze van FF. Dat is als appelen met citroenen vergelijken.

De muzikanten hebben er om te beginnen ook nog een leven, familie en andere interesses naast de muziek. Je opnames voor de CD plan je zelf met de studio (in België) volgens je eigen kalender en beschikbaarheid. Er worden geen te grote doelen of hoge verwachtingen nagestreefd. Er wordt ook niet aan nep-democratie gedaan, waarbij je lobbyt naar de helft+1 stem om je plan uit te voeren. Er wordt steeds gezocht naar – en tot er – een compromis uit bus komt waar iedereen zich kan in vinden. En toch slaagt men erin om professioneel en efficiënt te werken. Ook mede doordat we elkaar elk week eens ontmoeten.

Ik zie dus onmiddellijk geen grote obstructies waardoor dit niet combineerbaar zou zijn met mijn gezinssituatie en voltijds werken.

13. Jullie zijn reeds in de Artsound studio’s aan het opnemen, had iemand al ervaring met de studio?
Artsound is de studio waar de EP van het toenmalige ‘Cygnus’ (met de vorige zanger) werd opgenomen. De commentaren op deze productie waren overal erg positief. Er hadden ook al andere collega Prog-Metalbands prima producties uit deze studio afgeleverd. Wie had dat kunnen denken van een studio te Houthalen – België? LOL.
Het album is buiten wat backing- en guestvocals zo goed als opgenomen. Eind augustus verwachten we dat het mixen kan starten. Dan nog de masteren en klaar.
Het volledige artwork bij de CD zal trouwens ook tegen eind augustus klaar zijn …

14. Hoe gaan jullie te werk qua promo, gigs, enz.
Onderhandelingen zijn lopende – we staan op het punt een labeldeal te tekenen met Freya-records uit Nederland.

15. Wat betekend ‘Cygnus Atratus’ voor je?
Een ontspanning en vooral een vocale verademing (lacht).
Door de muzikale ‘Combat Metal’ stijl waardoor Fireforce ‘A Rolling Tank’ werd zat ik vast in een vocaalkeurslijf. Erwin en “zijn” productieteam hadden een concept uitgewerkt waarbij er naar mijn gevoel nog weinig plaats was om mijn natuurlijke, meer ontspannen stem te gebruiken. Ik was het instrument geworden dat door hen werd bespeeld. Je vraagt toch ook niet aan een gitarist om zijn akoestische gitaar nu eindelijk eens te laten klinken als een lager gestemde elektrische ‘Jackson’ met veel ‘distortion’?
Dit hoeft hier gelukkig niet 🙂 
Een band waar het fijn is om te vertoeven …

16. Wanneer mogen we concreet iets verwachten van CYGNUS ATRATUS? Kunnen we officieel al iets vrijgeven in ons RP-media nu de foto’s zijn gemaakt (Frank-HSJ van ROCK-Pix.com).
Haha, hier trap ik, zelfs na enkele pintjes, niet in. Neen, braaf wachten op officiële communicaties zoals iedereen, ik ga hier geen voorspellingen doen en halve beloften maken maar het is zeker nog voor dit jaar. En voor wat die foto’s betreft, deze wil ik eerst wel eens zien. LOL. Het was al zeker aangenaam om met jullie samen te werken.

Filip, had je graag nog iets extra willen zeggen of toevoegen in dit grappig en leerrijk interview tussen pot en pint. Waar zitten we hier trouwens want jij stuurde me eerst naar een oude fabriek, die elk moment het kon begeven tegen de aantrekkingskracht van de aarde, en nu naar een god vergeten dorpscafé, waar ik zelf gebrouwen groen bier drink, is wel duurzaam verantwoord lol.

We zitten hier in het wereldberoemde ‘authentiek cafeetje’ uit de Rupelstreek te Noeveren bij Gusta in ‘De Koophandel’…                                                      

Mijn conclusie is dat efficiënt communiceren blijkbaar niet zo evident is!
Scheiden doet leiden en er in zo’n situatie steeds minstens twee partijen zijn.  Ik mezelf verwijten gemaakt dat ik me zolang heb laten manipuleren terwijl vele anderen hiervoor allang eieren voor hun geld hadden gekozen. Dit terwijl ik lijdzaam toezag.
Voor de rest roep ik elke niet-professionele muzikant op om muziek te maken op een manier dat je er plezier aan blijft beleven en tegelijk genoeg QT overhoudt – otherwise leave as quickly as possible – en nu, ga en vermenigvuldig u. Haha.

Ik wens je nog veel suc6 met je nieuwe uitdaging en vergeet ons vooral niet tijdig op de hoogte te houden over het aankomende album.

Thx. voor je tijd en het luisterend oor. Zullen we doen!


Interview Frank-HSJ Photo//Edit: Frank-HSJ