CD review Burning: Nightmares

Burning_Cover_Final-1024x1024

Burning – Nightmares

 

Burning is een Nederlandse band die pure 80’s metal brengen. Ze zijn opgericht in 2013 en het jaar daarop brachten ze hun eerste single ‘Something is lurking in the dark’ uit als videoclip. Deze heeft intussen de kaap van 100K views overschreden, wat duidelijk betekent dat deze vijf heren ons sindsdien wel degelijk serieuze nachtmerries bezorgen.

De meeste nummers hebben deze heren zelf geschreven, maar onder andere voor hun opener ‘Razors and Reasons’ konden ze de pen van thrillerschrijfster Bronja Hoffschlag lenen.

 

Burning is:

Hugo Koch: Vocals

Johnny Karst: Guitar

René Knegt: Guitar

Andy Haandrikman: Bass

Jan Engelkes: Drums

 

Op hun eerste CD vinden we 7 tracks terug:

  1. Razors And Reasons (3.44)
  2. Trials Of 1613 (5.42)
  3. Nightmares (4.51)
  4. No Remorse (4.05)
  5. Stuck (4.28)
  6. Anthem Of The Lost Souls (12.57)
  7. Something Is Lurking In The Dark (5.01)

 

‘Razors And Reasons’, de opener van deze CD, begint met een gierende solo en bonkende drums, wat ons direct een dertigtal jaren terug in de tijd katapulteert. De zang doet sterk aan Black Sabbath denken en dat alleen al doet het 80’s gevoel verstevigen. Lekker vettige riffs, krachtig en sterk zonder franjes.

Wat anders is het gesteld bij ‘Trials Of 1613’, waar melodramatische klanken de sfeer een stevige dreun geven waardoor het allemaal wat meer geladen wordt.

‘Nightmares’ is dan weer een uptempo nummer en vrolijker klinkende track, die stevig en rechtdoor de gitaren laat scheuren. In het midden van het nummer wordt je aangenaam verrast door een tempoverandering en net voor je dat nieuwe ritme gewoon bent, gaat de metaltrein terug in volle vaart vooruit.

Een gitaarsolo trekt ‘No Remorse‘, een eerder depressief en creepy nummer op toeren. Je wordt van het ene nummer naar het andere telkens in een andere sfeer geduwd, om nachtmerries van te krijgen.

‘Stuck’ doet de sfeer alweer omzwaaien en een leuke gitaarsolo onderbreekt hier en daar de riffs, die alles een eerder positieve toon meegeven.

Het langste nummer van deze CD is ‘Anthem Of The Lost Souls’, goed voor een klein kwartier. Een rustige dromerige intro wordt onderbroken door een gitaarriff die ons terug met twee voetjes in de metalscène terugzet. Ook hier haalt het positieve gevoel de bovenhand en is het moeilijk om stil te zitten. Automatisch wordt je met deze track meegezogen om te headbangen. Nu en dan wordt het ritme onderbroken door een rustig intermezzo, en net die switches maken het voor mij tot een van de sterkere nummers van de CD.

‘Something Is Lurking In The Dark’ laat ons terug voelen dat we aan het dromen zijn en dat het niet altijd vrolijk moet zijn. Mocht het zijn dat de nachtmerrie je nog niet te pakken had, heb je hier een afsluiter in stijl.

 

Zeven tracks en 40 minuten lang worden we in de 80’s terug gebracht in een redelijk donker sfeertje. Ik word er niet altijd even opgewekt van (dat heb je nu eenmaal met nachtmerries), maar dat hoeft ook niet. Dat neemt echter niet weg dat deze Nederlandse band een sterk debuut neergezet hebben. Wie van klassieke 80’s metal houdt, krijgt meer dan wat hij/zij verlangt. Sterke riffs, goed uitgewerkte melodieën en arrangementen.

Best leuk zijn de riffs en effecten die hier en daar de sfeer tot dramatisch of spooky doen draaien, om daarna terug de snaren stevig te laten bewegen. Nachtmerries heb ik er nog niet van gekregen, maar ik vermoed dat dit enkel een kwestie van een aantal luisterbeurten is. In elk geval wel een goed gevoel dat 80’s melodieuze riff-metal niet verdwenen is.

 

Internet:

Burning op Facebook: https://www.facebook.com/burningmetalband/

 

Score: 8/10

Andy Maelstaf