Alestorm – No grave but the sea – CD review

K800_704_Alestorm_RGBALESTORM – NO GRAVE BUT THE SEA

 

Alestorm zijn:

Christopher Bowes – zang, keytar

Gareth Murdock – bass

Pete Alcorn – drum

Elliot Vernon – keyboard

Máté Bodor – gitaar

 

Tracklist:

1. No Grave But The Sea

2. Mexico

3. To the End of the World

4. Alestorm

5. Bar ünd Imbiss

6. Fucked with an Anchor

7. Pegleg Potion

8. Man the Pumps

9. Rage of the Pentahook

10. Treasure Island:

 

Alestorm werd in 2004 gestart door Gavin Harper en Christopher Bowes. Intussen zijn er al was line-up wissels gebeurd en liggen er 5 albums van deze heren in de rekken. Het was voor deze vijfde, getiteld “No grave but the sea”, een drietal jaar wachtten. Voor het speciale artwork zijn er onderwaterfoto’s gemaakt, die voor piraten wellicht dagelijkse kost zijn, maar toch net dat tikkeltje “anders” een nieuwe dimensie geven.

K800_NGBTS Group 2 - Landscape

Met “No Grave But The Sea” starten we met de typische catchy folk piraten deuntjes of beter “True Scottish Pirate Metal” zoals de heren hun eigen stijl omschrijven. Christopher Bowes weet zijn crew zelfs tot “Mexico” te brengen. Ze bezingen het land als “the land where the cactus grows” maar dat zal wellicht niet hun hoofdreden zijn. Verder lezen we “It's a land everybody would like to go: Alcohol is free, party last all through the night … “ en plots snappen we waarom dit aanstekelijke nummer mijn aandacht trok.

Een trompet combineren met metal? Alles kan, ze kunnen er nog geloofwaardig mee omgaan. In “To the End of the World” worden deze elementen naadloos met elkaar verweven. A strange combination but it works!

Het gaat er een pak ruiger aan toe bij het vierde nummer “Alestorm”. Na de vrolijke intro neemt het geschreeuw over en plots wordt er een thrash nummer door onze strot geduwd. Er wordt uitgelegd dat “Rum, beer, quests and mead, these are the things that a pirate needs”. Naast de screams zit er ook behoorlijk wat cleane zang in het nummer. Niettegenstaande het hevige gitaarwerk, bonkende drums en keyboard, blijft ook dit nummer hangen. Een leuke combinatie van death heavy metal met accordeon geluiden. Wablief? Heu, ja …

Een sublieme intro zuigt ons helemaal in “Bar ünd Imbiss”. Deze zal live zeker de nodige power geven om een feestje te starten bij het gek geworden publiek. Let’s party! En de party gaat verder met “Fucked with an Anchor”. You’re all fucked right in the balls!” Wel ja, zoals ik net zei, dat is het ongeveer. Een rechtaan rechtdoor nummer zonder veel franjes, die het feestje wel zal doen ontploffen.

We steken een tandje bij met het reeds zevende nummer “Pegleg Potion”. Cleane zang met backing grunts is altijd een leuke combinatie, die met dit genre uitstekend werkt. Maar ook het bombastische “Man the Pumps” weet me te bekoren, al dan niet door het prachtige drumwerk van Pete Alcorn. Ook “Rage of the Pentahook” zitten we op dezelfde kruissnelheid. Het intro folk deuntje wordt al rap door een snelle gitaarriffs overgenomen. Snelheidsrecords zullen hier wellicht sneuvelen, al zit een lekker ritme nooit veraf.

Hoe start je een film? Wel, met “Treasure Island” hebben ze het alvast goed begrepen. Met deze laatste, 8 minuten durende, track hebben de heren bewezen dat ze ons alweer een dikke drie kwartier konden boeien. Yarr ahoy!

K800_NGBTS Individual - Christopher

Als je het onverwachte en indrukwekkende lijstje instrumenten bekijkt die voor dit album gebruikt werden, gaande van trompetten, trombones, accordeons, violen, … sta je er soms van versteld dat we met deze combinaties een power metal plaat in onze handen hebben. Maar bij de piraten is veel mogelijk en combineerbaar. Hierbij is hun vijfde studioalbum terug een pareltje geworden. Christopher Bowes vertoeft niet altijd op een piratenboot, Check zijn Gloryhammer eens uit, dan zoekt hij het met evenveel energie een pak hoger (in de sterren) op. Alhoewel ik niet zo pirate-metal ingesteld ben, heb ik deze trip langs de zeven zeeën met plezier meegezeild!

Persoonlijke score: 85/100

Met dank aan Mona Miluski en Napalm Records

 

Andy Maelstaf